Het BDIH Keurmerk

Garantie voor veiligheid, zekerheid en gezondheid

BDIH is een vereniging van fabrikanten en distributeurs. De afkorting BDIH staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor farmaceutische producten, gezondheids- en reformproducten, voedingssupplementen en persoonlijke huidverzorgingsproducten. De vereniging is aangesloten bij EHPM -de Europese vereniging van fabrikanten van gezondheidsproducten en ook bij BLL – de Duitse federatie van levensmiddelenrechten en wetenschappen. BDIH is opgericht in 1951. Het hoofdkantoor is in Mannheim, Duitsland.

In het najaar van 1996 werd de “Arbeidsgroep Natuurcosmetica” van de BDIH in het leven geroepen. Gezamenlijk heeft men intensief aan de definitie van natuurcosmetica gewerkt om een eenduidige richtlijn die het begrip “natuurcosmetica” voor de gebruiker helder te maken en de productieprocedure, voornamelijk het toepassen van de grondstoffen, onder het begrip “natuurlijk” exact te definieren. Het resultaat – de federatierichtlijn “Gecontroleerde Natuurcosmetica”.

Op grond van deze richtlijn heeft een onafhankelijk controle-instituut (vergelijkbaar met TNO) sinds januari 2000 tot vandaag natuurcosmetica producten op grondstoffen en bereidingswijze gecontroleerd. Alleen die producten die aan de strenge criteria van de richtlijn voldoen, mogen het keurmerk “gecontroleerde natuurcosmetica” dragen. Er vindt twee maal per jaar een controle plaats op grondstoffen en eindproduct.

Intussen zijn er ongeveer vijftig huidverzorgingmerken conform deze “Gecontroleerde Natuurcosmetica” in Europa, Amerika en Australie op de markt gebracht, waarbij Duitsland voorop loopt. In Nederland zijn er nu negen cosmeticamerken (verenigd in de “Natuurcosmetica Nederland”) met BDIH keurmerk, waaronder drie van Nederlands fabricaat.

Gecontroleerde natuurcosmetica bevat als natuurlijke grondstoffen plantaardige olien, vetten en wassen, kruidenextracten, bloemenwater, etherische olien en aroma’s uit kbA -gecontroleerde biologische teelt -kontrolliert biologischer Anbau. Naast de zorgvuldige keuze met betrekking tot plantaardige grondstoffen, spelen de milieuvriendelijkheid van het product, het milieuvriendelijk vervaardigen van een product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen op milieuvriendelijke manier en het inzetten van recyclebare verpakkingen een grote rol.

Criteria BDIH

Uitsluitend gebruik van plantaardige grondstoffen voor zover mogelijk uit:
* Gecontroleerde biologische teelt
* Gecontroleerde biologische wildgroei

Alle gebruikte grondstoffen en producten zijn dierproefvrij:
* Alsmede bij de ontwikkeling als bij de productie van een product mogen geen dierproeven gedaan worden
* Grondstoffen die voor 01-01-1998 nog niet op de markt aanwezig waren, mogen alleen gebruikt worden als ze niet op dieren zijn getest
* Gebruik van grondstoffen van dode gewervelde dieren (bijvoorbeeld schildpaddenolie, nertzenolie, marmottenvet) is niet toegestaan

Mineralen
* Het gebruik van anorganisch zout (bijvoorbeeld magnesiumsulfaat) en mineralen (bijvoorbeeld natriumchloride) is toegestaan

Grondstoffen die beperkt toegelaten worden:
Voor het produceren van natuurcosmetica kunnen tensiden en emulgatoren gebruikt worden. Ze moeten gewonnen zijn door uitsluitend natuurlijke en/of natuurkundige bewerking uit de volgende natuurlijke grondstofgroepen:

* Vetten, olien en wassen
* Lecithine
* Lanoline
* Mono-, oligo- en polisacharide
* Proteine en lipoproteine

Bewust afstand doen van:
* Organisch synthetische kleurstoffen
* Synthetische geurstoffen
* Geetoxileerde grondstoffen
* Siliconen
* Paraffine en andere aardolieproducten

Toelatingscriterium voor natuurlijke geurstoffen is de ISO 9235.

Conservering:
Er worden naast natuurlijke conserveringssystemen, ook de volgende natuuridentieke conserveringsmiddelen toegelaten om tot een microbiologisch “veilig” product te komen:

* Benzoaten, hun zouten en ethylester
* Salicylzuur en hun zouten
* Sorbinezuur en hun zouten
* Benzylalcohol

Bij het gebruik van deze grondstoffen moet vermeld worden “geconserveerd met…” zodat de consument dit kan controleren. De controle van bovengenoemde punten wordt door een onafhankelijk instituut gedaan.Doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten zijn niet toegestaan.

Zo kunt u er bij aankoop van een product met het BDIH-logo op vertrouwen dat het milieubewust geproduceerd is en dat het veilig en gezond is voor uw huid.

Bron: Goingorganic.nl